Кокосовото масло – лек от природата

В търсене на рационални решения за оптимална грижа за себе си, с времето хората откриват широкия спектър на функционалност, който кокосовото масло притежава.

Добиване и свойства

Кокосовото масло се добива от ядката или така наречената копра. Считано е за силен имуностимулант и мощен антиоксидант. Тези свойства обаче притежава само суровото, студено пресовано био кокосово масло. При рафиниране то губи витамините и лечебните си свойства.

Кокосова масло – приложения

Кокосовото масло може да бъде отличен помощник в грижата за косата, лицето, кожата на цялото тяло, както и при приготвянето на здравословна храна. Предимството му е, че има широко приложение. Може да се използва като хидратиращ лосион за тяло, крем или ексфолиант за лице, балсам за устни, ексфолиант за тяло, крем за кожички около ноктите и маска за коса. Кокосовото масло има лек аромат, попива бързо, хидратира кожата, и най-важното – не оставя неприятни мазни следи. Способността му да хидратира в дълбочина спомага за производството на колаген, така кожата е по-еластична и с намалена видимост на фините бръчки.

За лечение

Без притеснения, кокосовото масло може да намери своето място и в личните аптечки, тъй като има антибактериални свойства. Може да се прилага при лечение на ушни или гъбични инфекции, кожни раздразнения, ухапвания от насекоми, или за лечение на млечни крусти при новородените.

Кокосовото масло в кулинарията

Освен за външно приложение, маслото от кокос може да се използва и в кулинарията. Неговият прием подпомага харносмилането, засилва имунната система, подобрява метаболизма, вида на кожата, здравето на сърдечно-съдовата система, функцията на мозъка и помага в борбата с наднорменото тегло. Не само в готварството и направата на козметични продукти присъства маслото от кокос.

..и още

То има и някои необичайни, но креативни, и предимно резултатни приложения в домакинството. Може да се употребява за полиране на метал, за омекотяване на кожени дрехи, обувки и мебели, за поддържане на дървени мебели, за почистване на четки за рисуване и още много изненадващи начини кокосовото масло да бъде вкючено в ежедневието ни. Остава само да се доверим на неговите качества.

Сподели!

Facebook Коментари